CATEDRA DE LIMBA ROMÂNĂ PENTRU STUDENȚII STRĂINI
I. PREZENTARE
II. ACTIVITĂȚI ȘI CURSURI
III. CADRE DIDACTICE
IV. CONTACT
I. PREZENTARE
Catedra de Limba Română pentru Studenții Străini a fost înființată în anul 1974 și funcționează în cadrul Facultății de Litere a Universității "Al. I. Cuza". Specificul activității catedrei este predarea limbii române ca limbă străină - LRLS.
În cei aproape 40 de ani de existență ai Catedrei, aici au învățat limba română studenți străini din țări europene, asiatice, africane și sud-americane.
Din anul 1998, Catedra de Limba Română pentru Studenții Străini organizează cursuri intensive de limba română pentru studenții europeni din cadrul Programelor de mobilități academice Socrates - Erasmus - E.I.L.C. (Erasmus Intensive Language Courses). La aceste cursuri, gestionate și finanțate de Comisia Europeană, participă studenți din Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania.
Înscrierea în anul pregătitor
a) Cetățeni străini din state membre UE
Cetățenii străini din statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să se înscrie la studii în România în aceleași condiții ca și cetățenii români, direct la universități, în conformitate cu Legea 316 din 12.07.2006 si Ordinul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului nr. 308 din 12.02.2007.
Documentele necesare pentru inscrierea la o institutie de invatamant superior trebuie traduse in limba romana, legalizate la notarul public, iar diplomele de studii trebuie recunoscute de catre Centrul National pentru Recunoastere si Evaluare Academica CNRED (http://www.cnred.edu.ro). Inregistrarea si examenul de admitere vor avea loc direct la facultatea aleasa, in conformitate cu metodologia sa.
Pentru candidatii care doresc sa studieze in limba romana este necesar un Certificat de cunoastere a limbii romane. Acesta poate fi obtinut prin promovarea unui test de limba la Catedra de Limba Romana pentru Studentii straini. Candidații care pot dovedi că au urmat cel puțin 4 ani de studii în limba romană nu au nevoie să promoveze acest examen. În cazul în care un candidat nu cunoaște limba română, acesta trebuie să urmeze cursurile anului pregătitor de însușire a limbii române.
b) Cetățeni străini din state terțe UE
Cei care doresc să urmeze anul pregătitor la Universitatea "Al. I. Cuza" Iași trebuie să trimită Dosarul de candidatură, în vederea obținerii acordului de principiu din partea universității, la UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" IAȘI, Bulevardul Carol I nr.11/ 700506, Iași, Romania - Biroul Relații Internaționale
Cetățenii din Algeria, India, Iran Malaezia, Nigeria și Pakistan vor trimite dosarele de candidatură exclusiv prin intermediul misiunilor diplomatice ale Romaniei din aceste țări.
Dosarul de candidatură trebuie să conțină următoarele documente:
v Cererea de eliberare a Scrisorii de acceptare, completată la toate rubricile, în două exemplare. Cererea tip poate fi găsită la secretariat sau pe adresa www.edu.ro (Study in Romania);
v Copie după diploma de bacalaureat și traducere legalizată în limba română sau într-o limbă de circulație internațională) pentru studii universitare;
v Copie după diploma de absolvire a unei universități, foile matricole și traducere legalizată în limba română sau într-o limbă de circulație internațională) pentru studii postuniversitare;
v Certificatul de naștere - copie și traducere legalizată;
v Copie după pașaport;
v Certificatul medical (într-o limbă de circulație internațională) care să ateste faptul că persoana ce urmează a se inscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori alte afecțiuni incompatibile cu viitoarea profesie.
Aceste documente trebuie vizate spre autentificare de Ambasada Romaniei din țara respectivă sau apostilate Haga (după caz).
Pentru ca Universitatea să proceseze dosarul de cerere, candidatul trebuie să plătească o taxă de 20
euro, în următorul cont bancar al universității:
BRD, Sucursala Iasi, Anastasie Panu Strada, Nr. 1B / 2A, Iasi, Romania
IBAN: RO 71 BRDE 240 SV 33256932400
Titular: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi
Bulevardul Carol I nr.11, 700506 - Iași, ROMÂNIA
Solicitantul trebuie să menționeze numele său și să precizeze: TAXĂ PROCESARE DOSAR
Vizele de intrare în România în scop "studii" se obțin de la Ambasadele României pe baza scrisorilor de acceptare eliberate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului - Direcția Studenți Internaționali, în urma analizării dosarului de candidatură depus și a acordului de principiu al universității.
La înmatriculare candidații vor prezenta dosarul cu documentele din Dosarul de candidatură, în original, împreună cu Scrisoarea de acceptare la studii și pașaportul cu viză valabilă in scop "studii".
Taxe pentru anul pregătitor (Taxe stabilite prin Legea nr. 1/ 2010):
- Liceu: 180 euro /lună
- Profil medical: 320 euro /lună
- Profil tehnic, agronomic, științe, matematică, sport: 270 euro/ lună
- Profil socio-uman, psihologie, economic: 220 euro /lună
II. ACTIVITĂȚI ȘI CURSURI
Catedra de limba română pentru studenții străini propune următoarele tipuri de cursuri de limba română ca limbă străină:
1. Curs practic de limba română pentru anul pregătitor
2. Curs de cultură si civilizație românească
3. Curs practic de limba română pentru studenții din cadrul programului de mobilități Socrates - Erasmus
4. Curs de pregătire lingvistică intensivă - EILC - (Erasmus Intensive Language Courses)
5. Module de curs intensiv de limba română
6. Testarea cunoștințelor de limba română pentru străinii care doresc să urmeze cursuri liceale, universitare sau postuniversitare în România, fără să fi frecventat anul pregătitor.
I. CURS PRACTIC DE LIMBA ROMÂNÂ PENTRU ANUL PREGĂTITOR
Acest curs se adresează străinilor care doresc să urmeze în România cursuri liceale, universitare sau postuniversitare (specializare, doctorat).
Descrierea cursului: curs practic intensiv de însușire a limbii române și a terminologiei de specialitate.
Cursul practic intensiv de limba română - este structurat pe trei secțiuni: 1) Probleme de fonetică și de morfo-sintaxă; 2) Noțiuni specifice (Identificarea și caracterizarea persoanei; Programul zilnic; Viața privată și timpul liber; Casa și căminul; Mediul geografic, faună, floră, climat, timp; Cazare, hrană: hotel, restaurant ...; Cumpărături; Servicii; Mijloace de comunicare; Igienă și sănătate; Călătorii, deplasări; Muncă și profesie; Întâmplări și amintiri: despre vârste și caractere etc.); 3) Acte de vorbire (Convenții sociale; Solicitarea și oferirea de informații; Atitudini și sentimente; Influențarea acțiunilor etc.). El urmărește, în principal:
- Familiarizarea studenților cu sistemul lingvistic românesc dintr-o perspectivă funcțională;
- Asimilarea structurilor fundamentale ale limbii române și aplicarea acestora în conversația curentă;
- Dezvoltarea competențelor lingvistice (înțelegerea limbii vorbite, exprimarea orală, înțelegerea limbii scrise, redactarea corectă a unui text scris, interacțiunea în conversație), corespunzătoare nivelurilor A1, A2, stabilite de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECR), elaborat de Consiliul Europei.
Limba română și limbaje de specialitate - urmărește deprinderea studenților străini cu limbajele de specialitate: limbajul medical, juridic, economic și tehnic; formarea priceperilor și a deprinderilor de folosire corectă a unor structuri specifice limbajelor de specialitate; creșterea competenței și a performanței lingvistice prin impunerea învățării unui limbaj de specialitate.
Durata cursului: un an universitar (două semestre): 27 septembrie 2010 - 12 iunie 2011
Semestrul I: 21 săptămâni
Semestrul al II lea: 14 saptămâni
Structura cursului:
Semestrul I - curs practic intensiv de limba română: 25 ore / săptămână (23 ore curs practic Limba română + 2 ore curs Cultură și civilizație românească)
Semestrul al II lea - limba română și limbaje de specialitate (medical, juridic, economic, tehnic): 10 ore / săptămână
- obiecte de specialitate, în funcție de profilul* ales: 15 ore / săptămână.
* profil medical: fizică, chimie, anatomie
* profil juridic: doctrine politice contemporane, istoria dreptului
* profil economic: economie politică, geografie economică, algebră și elemente de analiză matematică
* profil tehnic: desen tehnic, algebră și elemente de analiză matematică, geometrie și trigonometrie
Modalități de evaluare:
Semestrul I - examen scris și oral la limba română (la sfârșitul semestrului) + evaluarea continuă (prin teste de etapă) pe parcursul semestrului (30 % din notă).
Semestrul al II lea - examen scris și oral la limba română (la sfârșitul semestrului) + exemene la obiectele de specialitate
Certificat:
Pe baza examenelor susținute, la sfârșitul anului pregătitor se eliberează un Certificat de absolvire, valabil pentru înscrierea în învățământul universitar și postuniversitar românesc.
2. CURS DE CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE ROMÂNEASCĂ
Acest curs se adreseaza studenților străini din anul pregătitor, precum și celor din anii I și al II lea, de la Universitatea "Al. I. Cuza".
Descrierea cursului:
Cursul își propune să ofere studenților străini cunoștințe de bază de istorie, de geografie, de etnografie și folclor, de artă, de literatură, care să-i familiarizeze cu unele elemente de cultură și civilizație românească și să-i facă să acceadă la o cunoaștere corectă și nuanțată a realităților și a caracteristicilor României.
Durata cursului:
- Pentru studenții din anul pregătitor - un semestru (semestrul I), 2 ore curs / săptămână
- Pentru studenții din anii I și al II lea de la Universitatea "Al. I. Cuza" - un an universitar (două semestre), 2 ore curs + 2 ore seminar / săptămână.
Modalități de evaluare:
- Pentru studenții din anul pregătitor - examen scris și oral (la sfârșitul semestrului I)
- Pentru studenții din anii I și al II lea de la Universitatea "Al. I. Cuza" - examen scris (la sfârșitul fiecărui semestru).
3. CURS PRACTIC DE LIMBA ROMÂNĂ PENTRU STUDENȚII DIN CADRUL PROGRAMELOR DE MOBILITĂȚI SOCRATES - ERASMUS
Acest curs se adresează studenților străini din diverse universități europene (Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania etc.) care beneficiază de o bursă Erasmus și care vin să studieze, un semestru sau un an universitar, la Universitatea "Al.I.Cuza", Iași.
Durata cursului: 10 săptămâni; 12 ore / săptămână; în total 120 de ore
Cursul se organizează semestrial, în perioadele: octombrie - decembrie (pentru semestrul I), martie - mai (pentru semestrul al II lea).
Modalități de evaluare: examen scris
4. CURS DE PREGĂTIRE LINGVISTICĂ INTENSIVĂ - EILC (ERASMUS INTENSIVE LANGUAGE COURSES)
Acest curs, gestionat și finantat de Comisia Europeană, este organizat în fiecare an și este destinat studenților selectați pentru mobilități de studii în cadrul Programelor Socrates - Erasmus. El oferă studenților posibilitatea de a dobândi într-o perioadă scurtă (4 6 săptămâni) cunoștințe de bază de limba română, cunoștințe de care vor avea nevoie în timpul perioadei de studiu în România. Cursurile EILC sunt structurate pe două nivele de studiu: începători și avansați
Durata cursului: 4 - 6 săptămâni
Modalități de evaluare: examen scris
5. MODULE DE CURS INTENSIV DE LIMBA ROMÂNĂ
Aceste cursuri se organizează la cerere, cu taxă, pe nivele de studiu (începători, intermediari și avansați).
6. TESTAREA CUNOȘTINȚELOR DE LIMBA ROMÂNĂ
Pentru cetățenii străini care au cunoștințe de limba română si care doresc să urmeze cursuri universitare sau postuniversitare în limba română la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași, fără să fi frecventat cursurile anului pregătitor, Catedra de Limba Română pentru Studenții Străini eliberează atestate de cunoaștere a limbii române. Atestatele se eliberează în urma susținerii unui examen, cu două probe: o probă orală și o probă scrisă.
Taxa pentru examenul de limba română este de 280 euro pentru candidații la studii pe cont propriu valutar.
Bursierii statului român si cei care au aprobări de școlarizare gratuită (cont propriu nevalutar) vor fi examinați gratuit, numai după obținerea acestor aprobări de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului - Direcția Generală Învățământ Superior.
III. CADRE DIDACTICE
1. Conf. dr. Ludmila BRANIȘTE
2. Conf. dr. Ana VRAJITORU (vezi CV)
3. Lect. dr. Iolanda STERPU (vezi programe analitice)
4. Asist. drd. Vladina MUNTEANU
5. Asist. drd. Gina NIMIGEAN
6. Asist. Zaharia CIAUȘU
7. Asist. Carmen TUDOR
8. Prep. dr.Ioana CENUSA (vezi CV)
IV. CONTACT
Catedra de limba română pentru studenții străini (secretariat, săli de curs) funcționează în Corpul G al Universității "Al.I.Cuza".
Adresa: Bulevardul Carol I nr. 11, Iași, 700506
Tel.: 0040 232 20 15 52 / 20 15 53
Fax: 0040 232 20 15 53
Secretar:
Aglăița MORARU
e-mail: moraru@uaic.ro